Sevilerek Yenen Lezzet Güveçte Kapama'nın Tarifi, Malzemeleri ve Yapılışı;
Güveçte Kapama Malzemeleri;
Kemikli Parça et 6-7 parça7-8 adet arpaçık soğan
2 adet taze sivri biber
2 adet domates
tuz, karabiber, kimyon,
1-2 diş sarımsak
3 çorba kaşığı zetinyağ yada 1 kaşık tereyağı
2 ölçü Pilavlık pirinç
2 ye 4 ölçü su artı 1 su bardağı
Not: Aynur hanımın kullandığı Toprak tas. Yoğurt aldığı kabın tası imiş.
Güveçte Kapama Tarifi Nasıl Yapılır?
Malzemeler iri şekilde doğranır.Güveç kabımıza önce altına et konulur.
Et Kapatıldığı zaman Güvecin dibinde kalıcak ve yavaş yavaş içersine su çekerek pişecek.
Malzemeler sırasıyla Güveç Kabımıza dolduruldu. Yağı üzerine döküldü ..
Düz ve geniş tabanlı pilav tenceremiz Güvecin ağzına ters kapatılıp Güveç çevrildi.
Ocağımızı açtık ve Pilav için Tenceremize Suyumuzu 1 ölçü pirince 2 ölçü su şeklinde dökdük.
Ayrıca Aynur hanımın Tabiri ile 1 su bardağıda Tencere payı için su ilave ettik. Kaynamaya başladığında tenceremizin altını kısalım ve tam 1 saat arada güveçi oynatarak suyunu içine almasını sağlayalım. Et kısık ateşde yavaş yavaş pişecek ama arada ocağı kapatıcaz, arada ocağı kapatalım ki suyu içine alsın diyor Aynur abla.. Ocağın altını açtığımızda su zaten geri gelirmiş..
Etlerde ağır ağır yanmadan pişermiş. Ara ara tası kaydırmayı unutmuyoruz..
Bir saat sonra suya ayıkladığımız ve yıkadığımız pirinçleri salalım.
Üzerine sini , tepsi gibi daha büyük bir kapak örtelim. 30 dakika kadarda bu şekilde kısık ateşde pilavımızla beraber pişsin. Dinlensin. Pilav Demlensin.
Aslında malzemeler oldukdan sonra sadece zamana ihtiyaç olan çok lezzetli etli Kapama yemek tarifini ben çok beğendim. Aynur hanımın ellerine sağlık.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder